מידע נוסף | היער הנמצא כולו במדרון שיורד מדרום לצפון, ומכיל המון פרטים קטנים המתאימים לניווט עדין - בעיקר בורות, מערות, חורבות, וקקטוסים.
יער לביא נמצא ליד אחד הצמתים הראשיים בארץ ישראל, הידוע בשמו "צומת גולני", שבו נפגשות הדרך המרכזית מצפון הארץ לדרומה והדרך החוצה את הגליל התחתון לרוחבו ממערב מזרחה. דרכים אלה והצומת משמשים למעבר מימי קדם. בימי המקרא עברו קבעו הדרכים את הגבולות בין שבאי ישראל הצפוניים: יששכר מדרום–מזרח, זבולון מדרום-מערב, נפתלי מצפון-מזרח ואשר מצפון-מערב. בתקופה הצלבנית התרחש בקרבת הצומת קרב קרני חיטין, שבו ניצח הצבא המוסלמי את הצלבנים. במלחמת הקוממיות שלנו בשנת תש"ח שלט הכפר הערבי לוביה על הצומת הנזכר ומנע תנועה יהודית לטבריה ולגליל באזור זה. בקרבת הצומת, מול לוביה נמצאת המושבה אילניה, סג'רה, שעמדה מול התקפות הערביות עד שכבש צה"ל את הגליל התחתון במבצע "דקל".
בצד הדרום-מזרחי של הצומת נטעה הקרן הקיימת את "יער לביא", הנקרא על שם הישוב היהודי מימי בית שני והקיבוץ המשמר את השם כיום. הכפר הערבי שמר על השם לביא בצורה לוביה, שמשמעותו אחד ממיני הקטניות.
מדרום לצומת גולני הוקמו בראשית המאה העשרים שלשה ישובים יהודיים: כפר תבור הוא מסחה, אילניה היא סג'רה ויבנאל, שני הראשונים כמושבות והשלישי כחוות הכשרה לפועלים. באזור זה קמה "אגודת השומר" שמטרתה היתה לדחוק את השמירה הערבית ולהעבירה לידים יהודיות. לחנצחת פעולת "השומר" נקראת כיום חוות הפועלים בסג'רה בשם "חוות השומר". האזור סבל ממצוקת מים ונקרא "נגב הגליל", ולכן לא התפתחו הישובים עד הקמת מדינת ישראל.
נכתב על ידי מיכה נצר |