מידע נוסף | מפת ניווט זה נמצאת בפינתו הדרום-מערבית של הגליל התחתון, פינה ייחודית של מסלע, נוף וצומח. אזור זה של הגליל בנוי סלע קירטון רך, שהבלייה באקלים לח יצרה בו נוף מעוגל עם מדרונות מתונים. בכיסי קרקע הרנדזינה, המכסה את הסלע, מצא את מקומו עץ אלון התבור, היוצר יער-פרק יפה עם שטחים פתוחים, הפורחים בשלל צבעים אחרי חורף גשום (לא כמו בשנה זו). מפה זו מהווה המשך מזרחי למפת אלונים, מפת ניווט ותיקה, שהוכנה לראשונה בידי חברנו צביקה דודלזק לפני 16 שנה וחודשה בידי הונגרים לפני מספר שנים.
על עץ האלון: ישנם בארץ שלושה מיני אלון. הנפוץ בכולם הוא האלון המצוי, הצומח באזור ההר של ארץ ישראל ובשיפוליו מהר חברון בדרום עד לגליל בצפון והלאה משם ללבנון ולגולן. האלון המצוי ירוק-עד, כלומר, אינו משיר את עליו בחורף, והוא יוצר את החורשים הסבוכים על הסלע הגירני וקרקע הטרה-רוסה, וגם על קרקע בזלתית, במקומות שלא נכרת בידי האדם. דוגמאות של יער אלון מצוי באזורי ניווט אנו מוצאים בהר חורשן ליד בת שלמה וביער הסוללים שנכלל במפת ציפורי-צפון. הפחות נפוץ באלונים הוא אלון התולע, עץ נשיר הצומת בגבהים מעל 800 מטר. השלישי, אלון התבור, נשיר גם הוא, נמצא בארץ מהשרון עד הגולן בשטחים שגובהם עד 400 מטר מעל פני הים. ריכוזי אלון תבור נמצאים, למשל, בשמורת אלון ליד חדה ובחורשת טל בעמק החולה. יערות נרחבים של אלון התבור נמצאים ביהודיה, שבגולן, ובגבעות אלונים-שפרעם, שם ניווטנו. המשותף לאלונים הוא הפרי מושך העין, הבלוט, המכיל זרע אחד גדול בתוך ספלול בעל קשקשים.
עץ האלון מאריך ימים ולא לשוא נאמר עליו ועל בת זוגו: "כאלה וכאלון אשר בשלכת מצבת בם, זרע קודש מצבתה" (ישעיהו) ועל עם חזק נאמר: "חסון הוא כאלונים" (עמוס). מסיבה זו קודש האלון, ששורש שמו הוא "אל", ודבר זה הביא לשימור עצים בזכות קדושתם. האלון נתן את שמו למקומות שונים בארץ כמו אלוני ממרא ואלון מורה, אלון בכות, אלון מוצה ואחרים בתנך, לכפרים הערביים דיר בלוט וסינדיאנה. ישובים יהודיים ברחבי הארץ נקראים על שם האלון: אלון, במדבר יהודה (על שם יגאל אלון, שלקח שמו מהעץ) , אלון-מורה בשומרון ואלון-שבות בגוש-עציון, אלוני-יצחק ברמת מנשה ואלוני-בשן בגולן, אלונים, אלוני-אבא ואלון-הגליל בגבעות אלונים-שפרעם, שם ניווטנו על המפה החדשה.
נכתב על ידי מיכה נצר |