מידע נוסף | במרכז המפה נמצא מצפה בקוע הממוקם בראש גבעה בגובה 256 מטר מעל פני הים על אחד מרכסי השפלה. בעבר נקרא האתר שיך מוסה על שם קדוש מוסלמי מקומי. ממצפה בקוע היתה תצפית מושלמת לכל הכיוונים (עד שהוסתרה בעצי היער): הרי יהודה במזרח ולרגליהם עמק אילון, המשך גבעות השפלה צפונה לעבר אגן נחל אילון ויובליו ודרומה עד לאגני נחל שורק ונחל האלה, ומערבה למישור החוף. מדרום למצפה עוברת הדרך הקדומה, שהיום היא כביש ראשי, מאשדוד ללטרון שבעמק אילון, שם היא פוגשת את הדרך מיפו, וממשיכה לירושלים ולרמאלה.
מקום אסטרטגי זה גרם לבנייתה של העיר הקדומה גזר כשני ק"מ מצפון למצפה לפני 5,000 שנה. גזר מילאה תפקיד מפתח בעת כיבוש הארץ בידי בני ישראל לפני 3,300 שנה ושוקמה כעיר מבצר על ידי שלמה המלך 300 שנה מאוחר יותר. בתקופת בית שני עבר המרכז מגזר לחמתא – אמאוס בעמק אילון. באמאוס היה אחד הקרבות המכריעים של יהודה המכבי שבו הובס המצביא היוני גורגיאס במלחמת השחרור של החשמונאים. בלטרון, יורשת אמאוס, נערכו קרבות קשים במהלך מלחמת הקוממיות במאבק על השליטה בדרך לירושלים. מערבית מכאן ליד הכפר הערבי חולדה (משמר דוד של היום) הוכתה קשות אחת השיירות שלנו לירושלים בחודש מרס 1948. בחודש אפריל נערך מבצע נחשון לפריצת הדרך. אחד הקרבות נערך בדיר מוחיסין, כפר ערבי לרגלי שיך מוסה. הכפר נכבש וכך נפתחה הדרך לשיירות מתל אביב דרך רחובות וחולדה אל הבירה הנצורה.
גבעת שיך מוסה נכבשה על ידי כוחות חטיבת גבעתי באמצע חודש מאי 1948 במסגרת מבצע מכבי, יחד עם הכפרים הערביים בסביבתה, ובכך אובטחה הגזרה המערבית של הדרך לירושלים. שבועיים לאחר מכן נפרצה מול שיך מוסה דרך בורמה לשער הגיא. ארבעה חדשים לאחר מכן נפרץ כביש הגבורה לירושלים. הצומת לרגלי המצפה נקרא בשם המבצע, צומת נחשון. במקומה של דיר מוחיסין הוקם לאחר המלחמה המושב בקוע, שנתן כאמור את השם למצפה, ולידו קיבוץ נחשון, הנושא גם הוא את שם המבצע.
על הרכס של מצפה בקוע נשתל במהלך השנים יער הקרן הקימת, שהוא חלק מפרק הנקרא על שם משה שרת. מצפון למצפה הוקם הישוב הקהילתי כרמי יוסף, ישוב של בני כורמים מרחובות.
לאחר הניווט מומלץ לבקר בתל גזר עם ניקבת המים שלו, ובבית הרצל ששוקם ביער חולדה, או במרבדי הרקפות בכניסה למושב צלפון. בכל מקום נהנה מקול פרחי הבר המתגלגל במדרונות.
נכתב על ידי מיכה נצר |