מידע נוסף | קיבוץ אחד, שני כפרים ערביים הרוסים, מרכז קליטת עולים ועיר חדשה, בורות מים עתיקים ומאגר מים חדש, מאוזולאום ואנדרטת זכרון, יער קרן קיימת ושולי השומרון – איפה תמצא את כל אלה יחד? במפת נחשולים הישנה של צביקה דודלזק משנת 1986 בתוספת המפה החדשה משנת 1996, שבידינו.
תאמינו או לא – אנו בשומרון, בקצהו המערבי הנמוך, ומעידים על כך סלעי הגיר האופיניים שבשטח הניווט, סלעים שנחצבו לפני שני עשורים מדרום ליער כחומר בניה לנמל אשדוד. להעברת הסלעים ליעדם נסללה מסילת ברזל מיוחדת אל המחצבות. חבל ארץ זה היה בעבר, לפני 3,000 שנה בתחום שבט אפרים, אשר ברא את היער לצורכי החקלאות. ההתישבות העתיקה באזור היתה צפופה בימי בית שני, המשנה והתלמוד, בתקופות הרומית והביזנטית, עד שדעכה בזמן הכיבוש הערבי לפני 1,300 שנה.
הגתות ובורות המים העתיקים, שבהם אנו נתקלים בניווט, הם שריד לעבר מפואר של התישבות חקלאית. מאותה תקופה נשמר לנו המאוזולאום הרומי, שנמצא כק"מ אחד צפונה מהמפה החדשה. לפני כ-200 שנה התחדשה כאן ההתישבות הערבית, בעיקר על ידי מהגרים ממצרים, ונוסדו הכפרים קולה ומזרעה. שני הכפרים נכבשו על ידי צה"ל במלחמת הקוממיות, במבצע דני, לאחר שתושביהם ברחו. על אדמות הכפרים הוקמו קיבוץ נחשולים והמושבים מזור וגבעת כח. גבעת כח נקראת על שם 28 חללי הקרב על קולה, שהאנדרטה לזכרם נמצאת בגבול המזרחי של המפה (אינה מסומנת במפה החדשה). ליד גבעת כח נמצא מאגר מים גדול, שהיה חלק מקו ירקון-נגב ומשולב עתה במערכת המוביל הארצי.
נכתב על ידי מיכה נצר. |