מידע נוסף | הרעיון להקמת טכניון עברי בארץ ישראל עלה באגודת "עזרה" של יהודי גרמניה לפני כמאה שנה, אשר שמה לה מטרה להקים בתי ספר יהודיים בארץ ישראל. ברעיון להקמת "בית אולפן להשתלמות טכנולוגית" היו כמה חידושים מחשבתיים:
א. הקמת "טכניקום" יהודי, שיהיה כהמשך לרעיון של "אורט" להקנות מקצוע ליהודים.
ב. הקמת המוסד בארץ-ישראל, כאשר הישוב היהודי באותו זמן היה מאד קטן לאחר העליה הראשונה וראשית העליה השניה. היה ברעיון חלק מהמדיניות להידוק הקשר הקיים בין גרמניה לאימפריה העותמנית והיה זה המוסד הטכנולוגי הגבוה היחיד בכל האימפריה, שהתחילה באותו זמן בתנופת פיתוח ועבודות ציבוריות.
ג. בחירת חיפה כמקום הטכניקום היתה המשך לרעיון שחזה הרצל לראותה כעיר מרכזית בארץ. חיפה היתה צומת דרכים במעבר מתחבורה ימית בנמל שבמפרץ אל תחבורה יבשתית ברכבת החיג'אזית שנסעה לדמשק ולערב, עם תכנון לשלוחת רכבת לירושלים. נזכור כי תל-אביב טרם נולדה באותם ימים.
ד. בחירת השפה העברית כשפת ההוראה במוסד נועדה לחיזוק הזיקה לעם היהודי, אם כי ללא מגמה ציונית.
לטכניקום יועדו ארבעה תפקידים:
א. מוסד להכשרת טכנאים, עוזרי מהנדסים ומנהלי עבודה במגמות מכונאות ובניה ועבודות ציבוריות.
ב. בתי המלאכה של המוסד ישמשו גם להשתלמות מקצועית, כולל הכשרה מעשית ושעורים עיוניים.
ג. לטכניקום יצורף בית ספר ריאלי שיכשיר את תלמידיו ללימודים במוסד.
ד. מעבדות המוסד ישמשו גם את המחקר המדעי וחיי המעשה ולא רק לצורכי לימוד.
הרעיון שנולד בשנת 1908 עבר גלגולים שונים עד שנמצא התקציב ונרכשה הקרקע. הבניה החלה בשנת 1912, אך נעצרה עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה בשנת 1914. הבנינים הבלתי מושלמים הפכו מחנה צבאי גרמני ותורכי ולאחר כיבוש הארץ היה המקום למחנה אנגלי. לאחר כניעת גרמניה לא יכלה חברת "עזרה" להמשיך לפעול והיא העבירה את הטכניקום לרשות ההסתדרות הציונית, שקבעה את יעודו להכשרת מהנדסים וארכיטקטים והחליטה על השם העברי טכניון. עם מציאת המימון להשלמת הבניה נפתחו הלימודים במוסד בחודש דצמבר 1924 (תרפ"ה) וטקס הפתיחה הרשמי נערך חודשיים לאחר מכן. הטכניון הוא המוסד האקדמי הראשון שהוקם בארץ.
הטכניון נעשה מוקד להתפתחות חיפה. שכונת "הדר הכרמל", השכונה היהודית החדשה קמה סביב הטכניון והיתה במשך שנים רבות למרכז החשוב של חיפה.
עם גידול הצרכים וריבוי התלמידים נעשה המקום צר מלהכיל את תלמידיו ומחלקותיו ולטכניון נבנתה קריה חדש בלב הר הכרמל, "קרית הטכניון", אליה התחיל המעבר בשנת 1953 ומאז הולך המוסד וגדל.
בטכניון פועל מועדון ניווט במסגרת אס"א, ארגון הספורט האקדמי.
נכתב על ידי מיכה נצר |