מידע נוסף | רמת מנשה, השוכנת מדרום לכרמל, בין יקנעם לקיבוץ גלעד, היא מהחבלים היפים ביותר בארצנו. המאפיין העיקרי של האזור הוא שילוב של יערות נטע אדם ויערות טבעיים של אלון תבור, מרחבים פתוחים, שדות ומטעים, מעיינות ופלגים זורמים. המדרונות המתונים והאופי הכפרי של היישובים אומרים כולם שלווה. התושבים יודעים להעריך את האתרים הקדומים שהתגלו כאן, מהתקופות הפרהיסטוריות ועד התקופה העות'מאנית. ממצאים ארכיאולוגיים שהתגלו בשטח שמורים באוספים בקיבוצים והם מצטרפים לאתרי מורשת וראשית ההתיישבות, דוגמת ג'וערה ומערת הפלמ"ח.
קרן קימת לישראל, יחד עם המועצה האזורית מגידו, יזמה מהלך שתכליתו לשמר את אופיו של האזור. המסגרת להשגת המטרה היא הכרזתו של פארק רמת מנשה - המשתרע על כ84,000- דונם. בתחום הפארק כלולים היערות, שמורות הטבע, שטחי החקלאות ושדות המרעה, כמו גם שישה יישובים כפריים, המהווים חלק ממכלול הפארק: מושב עין העמק והקיבוצים גלעד, דליה, רמת השופט, עין השופט ורמות מנשה.
מרבית שטחה של רמת מנשה מכוסה בסלעי קירטון. אלה הם סלעים גירניים רכים, שהגשם גורם להם לבליה מהירה יחסית. בשל כך הגבעות ברמת מנשה הן בעלות מופע "רך" של מדרונות מתונים וחסרי מצוקים. קו נוף זה הוא שמעניק לאזור את תחושת השלווה האופפת את המבקרים במקום. בתחום הפארק, לא הרחק מקיבוץ משמר העמק, נמצאות גבעות בזלתיות. שתיים מהן נראות בבירור בשטח: גבעת אשמר, המכונה "הר הגעש" וגבעת קיפוד.
נראה כי בעבר הייתה רמת מנשה כולה מכוסה ביערות של אלוני תבור. רוב היער הושמד במהלך השנים ושרידים ממנו נמצאים בגבעות שבאזור קיבוץ גלעד. קק"ל פועלת לאחרונה להשבת היערות ולהגדלת שטחם באמצעות זריעה של בלוטים של אלוני תבור. יער הזורע מכסה כ30,000- דונם מהשטח. קק"ל החלה בנטיעתו בשלהי שנות העשרים של המאה העשרים, באמצעות ראשוני קיבוץ משמר העמק. היער המפותח, שבו נטועים עצי מחט ועצים רחבי עלים, הוא מוותיקי היערות הנטועים בישראל.
לאורך הנחלים הזורמים צומחים עצי ערבה מחודדת ושיחי פטל קדוש. בנחל השופט ובנחל גחר צומחים ריכוזים של עץ נדיר בישראל – אולמוס שעיר. בשדות שבהן מתקיימת רעייה שולטת צמחייה עשבונית. בולט מאוד בענפיו הגבוהים והמצהיבים הוא השומר הפשוט, הצמח שאותו מוספים לתמיסת המלח של מלפפונים בתהליך החמצתם. |